0528 - 522 169
Erik Janssen van Uitvaartzorg Salland regelt en verzorgt uitvaarten in Hardenberg en omgeving. Hij wil met bewogenheid en passie iets betekenen voor mensen in een tijd van rouw en afscheid nemen. Het overlijden van een dierbare is immers een ingrijpende gebeurtenis.

Welke mogelijkheden zijn er voor asbestemming?

Na de afscheidsplechtigheid van een dierbare is er eindelijk tijd om te rouwen. Maar dan begint ook het nadenken over de asbestemming. Hieronder leest u in kort de verschillende mogelijkheden die er zijn.

Er kan veel op het gebied van asbestemming: van het huren van een gedenkplek op één van de begraafplaatsen in de omgeving, tot het verstrooien van de as. Ook is het mogelijk om een klein deel van de as te verwerken in een assierraad of een kunstwerk. En u kunt de as uiteraard ook gewoon thuis bewaren in een sierurn. Waar u uiteindelijk ook voor kiest, u heeft alle tijd om in alle rust na te kunnen denken wat uw liefste wens is. Wij kunnen u in contact brengen met adviseurs om de verschillende mogelijkheden te bespreken. Zij kunnen dan alle vragen die u heeft beantwoorden.

Bewaartijd

Na de crematie wordt de as van de overledene minimaal 30 dagen bewaard door het crematorium. Dit is wettelijk zo bepaald. De as van uw dierbare wordt in het crematorium gedurende de 30 dagen bewaard in de algemene nis. Deze ruimte is niet toegankelijk voor de nabestaanden en bezoekers van het crematorium.

De voorgeschreven periode is niet zonder reden. Gedurende deze tijd kunnen de naaste familieleden beslissen welke bestemming zij aan de as van de overledene willen geven. Het is niet verplicht om binnen de wettelijke termijn een keus te maken. De as wordt gewoon langer bewaard. U maakt hierover gewoon een afspraak met het desbetreffende crematorium.

Geen haast

Het is de ervaring dat een half jaar voor de meeste mensen genoeg tijd is om een weloverwogen besluit te nemen voor de asbestemming.

Verstrooien: een mooi afscheidsritueel

Het verstrooien van de as kan op strooivelden op de begraafplaatsen in de gemeente Hardenberg. Dit kan in aanwezigheid van familie en vrienden. Maar in Hardenberg kan het ook worden gedaan door de mensen van Crematorium De Lariks. Ook Uitvaartzorg Salland kan het verstrooien voor uw of samen met u doen.

Er kan veel op het gebied van asbestemming: van het huren van een gedenkplek op één van de begraafplaatsen in de omgeving, tot het verstrooien van de as.

Verstrooien op een zelf gekozen plek

Verstrooien van as buiten de begraafplaatsen is natuurlijk ook mogelijk. Wij zijn u dan ook graag behulpzaam. Verstrooien van as op een geliefde plek moet ik elk geval zijn afgestemd met de eigenaar van de grond. Er bestaat ook de mogelijkheid om de as te laten verstrooien op zee of vanuit een vliegtuig. Ik kan u in contact brengen met adviseurs om deze mogelijkheden met u te bespreken. Zij kunnen dan alle vragen die u heeft beantwoorden.

Thuis bewaren

De as van een overledene wordt standaard bewaard in een afgesloten metalen asbus. Maar de meeste mensen vinden het mooier om de as te bewaren in een mooie sierurn. Als u dat wenst kan Uitvaartzorg Salland voor u de as ophalen bij het crematorium en brengen dat bij u thuis.

As bijzetten

Veel nabestaanden hebben behoefte aan een plek waar zij hun dierbare in alle rust kunnen gedenken. De as kan in een urn worden bijgezet in een urnenmuur of columbarium. Ook kan de as worden begraven in een urnengraf. Wilt u hier meer over weten kunt u vrijblijvend contact opnemen met Uitvaartzorg Salland.