0528 - 522 169
Erik Janssen van Uitvaartzorg Salland regelt en verzorgt uitvaarten in Hardenberg en omgeving. Hij wil met bewogenheid en passie iets betekenen voor mensen in een tijd van rouw en afscheid nemen. Het overlijden van een dierbare is immers een ingrijpende gebeurtenis.

Groene uitvaart

Heeft u wel eens gedacht aan een groene uitvaart? Steeds meer mensen zijn milieubewust en doen er veel aan om deze aarde voor ons nageslacht te behouden. Dagelijks worden we geconfronteerd met het feit dat het niet goed gaat met de aarde en dat het anders moet. We doen er alles aan om het tij te keren. We zoeken naar oplossingen voor onze vervuilende fossiele brandstoffen en gaan over op elektrisch, opgewekt door windturbines en zonnepanelen. Onze huizen moeten energieneutraal worden en we recyclen ons huisafval.

Dit kan ook met uitvaarten. Ook hier kunnen we heel milieubewust mee omgaan. Hieronder een beschrijving hoe een groene uitvaart eruit kan zien.

Kledingkeuze

Als uw dierbare is overleden wilt u natuurlijk dat diegene netjes en verzorgd is opgebaard in mooie kleding. Het beste voor het milieu is om dan te kiezen voor materialen die gemaakt zijn van natuurlijk afbreekbare materialen zoals katoen en linnen. Naast kleding kunt u ook kiezen voor een mooie lijkwade gemaakt van natuurlijke stoffen.

Kist of baar

Bij een groene uitvaart kiest u voor een kist of baar gemaakt van volledig hout en dus niet van spaanplaat. Ook hierin is tegenwoordig veel keuze. Er is keus uit onder andere de verschillende houtsoorten zoals eiken, beuken en populieren. Het is ook mogelijk om  een kist te gebruiken met het FSC keurmerk gemaakt van hout van Nederlandse bodem.

Opbaring

Bio Sac 200
Als iemand is overleden kunt u uit verschillende mogelijkheden kiezen voor een opbaring. Het kan door middel van de traditionele koeling thuis of in een uitvaartcentrum. Maar er is een ontwikkeling gaande om te werken met een nieuwe natuurlijke manier van opbaren waarbij er geen koeling nodig is en dus geen stroom. Biologische zakjes gevuld met actieve koolstof en geïmpregneerde klei worden op de buik van de overledene gelegd. De zogenaamde Bio-Sac 200 methode. De bestanddelen in de zakjes absorberen de gassen en stoffen die vrijkomen na het overlijden. Hierdoor wordt het proces van achteruitgang van het lichaam vertraagd.
Een bijkomend groot voordeel van deze manier van opbaren is dat het lichaam niet koud en stijf wordt. Daardoor voelt aanraking veel natuurlijker aan.

Thanatopraxie
Naast de Bio Sac 200 methode kunt u ook kiezen voor thanatopraxie. Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die er voor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. Het lichaam van een overledene kan door thanatopraxie voor een aantal dagen weer een natuurlijke uitstraling krijgen. De cosmetische effecten van thanatopraxie kunnen nabestaanden helpen bij het afscheid nemen. Ook bij thanatopraxie is geen koeling nodig.

Thanatopraxie

Samenkomst

Het is fijn om tijdens een samenkomst uw dierbare te herinneren en om afscheid te nemen. Het meest energiezuinig is om dit tijdens een open lucht samenkomst te doen. Maar dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn er ook alternatieven. Een alternatief geheel in stijl zou het Boomstamrestaurant in Hardenberg kunnen zijn. Dit restaurant is geheel opgebouwd met boomstammen. Maar wellicht heeft u hier zelf ook ideeën voor. Deze kunnen wij met u bespreken.

Vervoer

Voor het vervoer op de dag van de uitvaart kunt u kiezen voor een elektrisch rijdende Tesla of een op groen gas rijdende Mercedes.

Laatste rustplaats

Als u echt kiest voor een groene uitvaart dan is een laatste rustplaats op een Natuurbegraafplaats het mooiste. Op een natuurbegraafplaats wordt het lichaam weer één met de natuur. Er komt geen steen op het graf, maar men kan kiezen voor een boomschijf met daarop de naam en datums van geboorte en sterven. Er is dus geen CO2 uitstoot voor het vervoer van een grafmonument. Het graf kent een eeuwigdurende grafrust en zal dus niet worden geruimd.

Als u denkt dit is echt iets voor mij, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Uiteraard is er nog veel meer mogelijk op het gebied van een (deels) groene uitvaart.

Wij helpen u graag verder.