0528 - 522 169
Erik Janssen van Uitvaartzorg Salland regelt en verzorgt uitvaarten in Hardenberg en omgeving. Hij wil met bewogenheid en passie iets betekenen voor mensen in een tijd van rouw en afscheid nemen. Het overlijden van een dierbare is immers een ingrijpende gebeurtenis.

Lijkwade

Wat is een lijkwade en wat zijn de mogelijkheden?

Een lijkwade is een rechthoekige doek van natuurlijk materiaal waarin een overledene wordt gewikkeld volgens een vaste vouwwijze. Een lijkwade is een alternatief voor een grafkist of uitvaartmand. Onder een wade kan men een doodshemd dragen maar helemaal niets of gewoon kleren mag ook. Een lijkwade wordt meestal gecombineerd met een draagbaar. Maar kan uiteraard ook worden gebruikt in combinatie met een uitvaartkist of grafmand.

Natuurlijke stoffen waarvan de lijkwade wordt gemaakt:

  • ongebleekt katoen
  • linnen
  • hennep
  • zijde
  • wol
  • jute
  • bamboestof

Zoals ook voor uitvaartkisten geldt, zijn er lijkwades in verschillende prijsklassen. Een lijkwade van ongebleekt katoen is vergelijkbaar met een eenvoudige uitvaartkist. Een handgemaakte lijkwade geheel naar wens van de klant is uiteraard duurder. Dit is alleen mogelijk wanneer het overlijden niet onverwachts is. Dit komt omdat dit handwerk enige productietijd vergt.

Een draagbaar of baarplank is wel noodzakelijk

Waar u wel rekening mee moet houden is dat een overledene in een lijkwade of ander zacht omhulsel minder makkelijk vervoerd kan worden dan in een kist. Om het vervoer van de overledene op de dag van de uitvaart respectvol te laten plaatsvinden wordt gebruik gemaakt van een draagbaar of opbaarplank.

Hiervoor zijn er verschillende soorten draagbaren verkrijgbaar. Dit met als grootste verschil, dat bij een begraving de uiterlijke vorm er niet toe doet, maar bij een crematie de onderkant volledig vlak moet zijn voor de invoer in de crematieoven. De meest eenvoudige draagbaar die er bestaat is de takkenbaar. Deze is gemaakt van dikke Hollandse wilgentakken, samengevlochten door buigzame twijgen. De buitenste stokken worden gebruikt om te dragen.

Het accepteren van een overledene in een wade

Omdat het wettelijk mogelijk is om een ander lijkomhulsel te gebruiken dan een uitvaartkist betekent dat ook dat begraafplaatsen en crematoria ze moeten accepteren. Hiervoor kunnen zij wel extra regels of voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld het verplichten van een baar of andere stevige onderligger bij een crematie. Deze regel heeft een praktische kant, men kan een overledene niet zomaar in een oven schuiven. Maar heeft ook een technische kant, een crematieoven heeft een minimale hoeveelheid brandbaar materiaal (hout) nodig om goed te kunnen functioneren.

Doodshemd

Vroeger behoorde het doodskleed tot de uitzet of tot de huwelijksgeschenken. Ieder jaar werd het gewassen en gestreken en zorgvuldig bewaard tot de dag van overlijden. De naaste buren hadden de taak de overledene te wassen en het doodshemd aan te trekken. De overledene werd in het doodshemd in de kist gelegd en begraven.

Baarkleed

Een baarkleed is een mooie doek die tijdens het afscheid over de kist wordt gelegd, ook wel kistkleed, afscheidsdeken of sierdeken genoemd. Een eigen kistkleed maken is niet moeilijk en maakt het afscheid heel bijzonder. Kies uw eigen kleuren en maak bijvoorbeeld gebruik van stukjes stof uit gedragen kleding van uw dierbare. Na het afscheid kan de sierdeken een andere functie krijgen zodat het ook een vorm van troost en herdenken vervult.