0528 - 522 169

Het opstellen van een testament?

Tips bij het opstellen van een testament

Een testament opstellen. Gelukkig houdt u zich niet iedere dag bezig met het opstellen van een testament. Maar heeft u er wel eens over nagedacht? Wil ik wel of geen testament? Als u besluit om een testament te willen, gebruik dan de volgende tips.

Wat legt u vast in het testament?

Wat moet er in uw testament komen te staan? Bedenk vooraf eerst wat u wilt vastleggen. Wilt u iemand uitsluiten? Moet uw partner niet de gehele erfenis ontvangen? Maar wilt u geld schenken aan goede doelen? Of heeft iemand een schuld bij u en wilt u deze kwijtschelden? Allemaal zaken om vooraf over na te denken voordat u met een notaris om de tafel gaat zitten.

Naar de notaris

Maak een afspraak bij de notaris om kennis te maken. U hoeft niet meteen een testament op laten stellen. Het is goed om u eerst te laten informeren. Hoe gaat het in zijn werk, wat kan wel en wat kan niet? Maar ook wat zijn de kosten? Allemaal vragen die u kunt stellen. Voordat u een afspraak maakt informeer altijd eerst naar de kosten. Soms is een kennismakingsgesprek namelijk gratis en soms niet.

Leg alles helder vast

Vertel aan de notaris wat u wensen zijn en leg alles vast. Dat zijn niet alleen financiële zaken. Een aantal veelvoorkomende onderwerpen in een testament zijn zaken zoals:

  • Executeur benoemen
  • Erfgenamen benoemen
  • Voogdij van de kinderen regelen
  • Bedrijfsopvolging regelen
  • Speciale voorwerpen toewijzen
  • Opnemen van legaten

Testament bij samenwonen

Als u zonder geregistreerd partnerschap samenwoont dan erft u niet automatisch van elkaar. Dus woont u wel samen, maar u bent niet getrouwd, dan is het te overwegen om een testament op te stellen.

Conceptversie goed checken

Van de notaris ontvangt u een concepttestament. Kijk deze goed na. Staat alles erin opgenomen wat u heeft besproken en zijn alle afspraken duidelijk vermeldt?

Testament ondertekenen

Als het concept klopt, dan kan het testament ondertekend worden, in notarissenjargon wordt dat passeren genoemd. U krijgt een van de notaris een kopie van het testament. Het origineel blijft achter op het kantoor van de notaris. Deze is verplicht om het testament in te schrijven bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag.

Vergeet niet om wijzigingen door te voeren

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er iets veranderd in uw persoonlijke situatie? Vergeet dan niet om op tijd de wijzigingen op te nemen in uw testament. Maak dan een afspraak bij uw notaris.

Wat kost het opstellen van een testament?

De kosten van een testament zijn van verschillende factoren afhankelijk. Hieronder vindt u een aantal richtlijnen voor mogelijke kosten.

testament opstellen

Kosten notaris

Voor het opstellen van een testament lopen de kosten van een notaris enorm uiteen. Zo vraagt de ene notaris € 250, de ander € 800. Het kan dus lonen om vooraf even wat onderzoek te doen. Maar het is ook zeker belangrijk om te zoeken naar iemand waar u zich prettig bij voelt. Daarna kijkt u naar de prijs. Kijk daarbij ook goed naar de extra kosten die een notaris vraagt bovenop het instaptarief. Voor het opstellen van een testament kunt u er vanuit gaan dat u gemiddeld € 400 kwijt bent.

Bijkomende kosten

Naast de kosten van de notaris worden er ook vaak andere kosten doorberekend, zoals het inschrijven in het Centraal Testamentenregister. Het is gebruikelijk dat de notaris deze bedragen meeneemt in de offerte, maar vergeet er vooral niet naar te vragen.

Bron: Doodgaan en Doorgaan