0528 - 522 169

Uitvaartwensen bespreken

Wensen voor uw uitvaart.

Uitvaartwensen – De meeste mensen denken er niet over na, of vinden dit een lastig onderwerp. Dus wordt er al bijna niet over gesproken. Toch hebben de meeste mensen al ervaren hoe het is als er iemand in hun omgeving overlijdt. Het kan dan lastig als niet bekend wat de overledene zelf zou hebben gewild. Dus beseffen de meeste mensen wel dat het prettig is voor de nabestaanden om het goed te regelen. Dat begint met een goed gesprek. Maar wanneer is het een goed moment om over iets als de dood te praten. Om eerlijk te zijn er is geen goed moment. Vaak wordt het daarom uitgesteld. Niet zelden tot het te laat is. Maar hoe begint u dan een gesprek over dit onderwerp?

Hieronder volgen 5 tips voor een goed gesprek.

1. Begin vanuit het leven

Het is gemakkelijker om over het leven praten dan over de dood. De levensvragen die we allemaal hebben helpen daarbij. Leuke, gekke, bijzondere, persoonlijke en prikkelende vragen. Dit zijn vragen die helpen om een goed gesprek op gang te brengen. Een gesprek waarin niets onbesproken hoeft te blijven. De kans is zelfs groot dat u en uw naasten elkaar nog beter leren kennen. Zodat u meer voor elkaar kunt betekenen op de momenten dat het er echt toe doet.

Uitvaartwensen bespreken

2. Met wie u gaat praten over uw wensen

Wie zijn de aangewezen personen om over uw uitvaartwensen te praten? Is dat uw partner? Zijn dat uw kinderen? Of andere mensen die dicht om u heen staan? Als u weet met wie u wilt praten, kunt u de toon van het gesprek daarop afstemmen. Die zal voor uw kinderen natuurlijk wat anders zijn dan voor uw partner. Het is gemakkelijker als u voor uzelf weet wat u ongeveer wil bespreken. En dan is het de kunst om het niet al te beladen te maken. Het kan helpen om het alvast een beetje uit te schrijven, dan zit het al in uw hoofd.

3. Weet wat uw wensen zijn

Op de pagina Uitvaart regelen ziet u in de rechterkolom wat er allemaal geregeld moet worden voor een uitvaart. Bijna over al deze zaken kunt u nu alvast nadenken. Hou daarbij voor ogen wat uw persoonlijke uitvaartwensen zijn. Wat past het beste bij mij? Tegenwoordig is er veel mogelijk en mag een uitvaart een afspiegeling zijn van wie bent. Sober en ingetogen? Of juist luxe en uitbundig? In een uitvaartcentrum, kerk of andere gelegenheid? Koffie en thee met cake? Of wijn met allerlei lekkernijen?

uitvaartwensenboekje

4. Leg uw uitvaartwensen vast

Het is voor u naasten niet te doen om alles te onthouden wat uw uitvaartwensen zijn. Uitvaartzorg Salland heeft voor u een gratis wensenboekje. Deze kan worden toegestuurd. Hierin kunt u vastleggen wat uw wensen zijn. In het wensenboekje kunt u uw wensen concreet maken en zwart op wit zetten. Het is handig om deze op een voordehand liggende plek te bewaren, bijvoorbeeld bij uw verzekeringspapieren. Het is raadzaam dat iemand uit uw omgeving op de hoogte is waar deze documenten liggen.

5. Stel het niet langer uit

Zoals net besproken is er geen goed moment voor zo’n gesprek. Dus begin gewoon. U zult zien dat het echt niet zo zwaar hoeft te zijn. Dat het best licht en luchtig kan blijven. Dat het heel bijzondere momenten kan opleveren. Dat er dingen naar voren komen die je nog niet van elkaar wist.

Vragen

Heeft u vragen? Uitvaarzorg Drenthe helpt u graag. Wilt u weten wat een uitvaart kost naar aanleiding van uw uitvaartwensen? Dan is het mogelijk om een begroting te ontvangen.

Als er andere vragen zijn kunt u altijd bellen of mailen. En als u het fijn vindt kom ik bij u langs voor een kop koffie en een goed gesprek.