0528 - 522 169

Uitvaartverzorging

Overlijden

Uitvaartverzorging – Als uw dierbare is overleden neemt u (als dat nog niet is gebeurd) als eerste contact op met een arts om het overlijden vast te laten stellen. Wanneer uw dierbare in een ziekenhuis is overleden dan wordt dit geregeld. Daarna neemt u contact op met Uitvaartzorg Drenthe, op telefoonnummer 0528-522 169. Dit nummer is 24 uur per dag te bereiken. Ik kom naar u toe en sta u bij. We gaan dan samen de uitvaart regelen op weg naar een persoonlijke afscheid.

Laatste verzorging

Na het overlijden moet uw dierbare worden gewassen en aangekleed. Deze laatste verzorging kan ik samen met een collega doen maar mag u ook zelf doen. Hierbij zult u dan geholpen worden door ons of iemand van de thuiszorg of verpleging. U kunt de kleding klaarleggen. Het gaat om ondergoed, sokken en bovenkleding. Schoenen zijn niet nodig. De haren van uw dierbare zullen gedaan worden en indien wenselijk wordt er make-up aangebracht.

Uitvaartverzorging

Wanneer er iemand is overleden en u de uitvaart regelen moet komt er veel op u af. In alle rust ga ik met u in gesprek om u te helpen om het afscheid naar uw wens vorm te geven. Stap voor stap zullen we alle zaken bij langs gaan en ik zal u suggesties geven bij de keuzes die u moet maken. Als er een wensenboekje is of er zijn op een andere manier al vooraf zaken geregeld dan worden deze ingepast.

Het is nodig om te weten waar uw dierbare moet worden opgebaard en ook de kist moet worden uitgezocht. Verder is het belangrijk om te weten of het een begrafenis of een crematie wordt.

Verdere invulling

Er zal besloten moeten worden hoe de dag van de uitvaart eruit zal zien. Wordt het een kerkelijke uitvaart of kiest u een andere locatie om een plechtigheid te houden. Vooraf of achteraf condoleren. Een koffietafel in het uitvaartcentrum of een borrel in het plaatselijke café. Een spreker uitnodigen of zelf spreken. Verder zijn er details zoals bloemen, het rouwvervoer, muziek waar over nagedacht moet worden. Misschien vindt u het fijn dat de dag wordt vastgelegd door een afscheidsfotograaf. Er is zoveel mogelijk en in gesprek met u komen we samen tot een invulling van de uitvaart die het beste bij u past.

Uitvaartverzorging vanuit de rust

Gelukkig hoeft niet alles direct geregeld te worden. In de loop van de dagen zal alles steeds meer vorm krijgen. Hiervoor hebben we, zo veel als nodig, alle dagen contact tot aan de dag van de uitvaart.

Kinderen betrekken bij de uitvaart

Het is voor mij vanzelfsprekend om kinderen bij de uitvaart te betrekken. Ongeacht hun leeftijd krijgen de kinderen een knuffel als ze dat willen. De ervaring heeft geleerd dat de knuffel in de dagen rondom de uitvaart overal mee naar toegaan en onafscheidelijk zijn. Het linkt direct aan het gevoel van verdriet om de overledene en troost van de knuffel.

Boekjes

Daarnaast heb ik meerdere boekjes die u kunt lenen om kinderen op hun niveau te vertellen over de dood, het afscheid en de begrafenis of crematie. Verder heb ik het werkboek “Ik zal je nooit vergeten” van Riet Fiddelaers-Jaspers. Dit herinneringsboek kan kinderen helpen bij het verwerken van hun verdriet. Zij kunnen erin vastleggen wat er gebeurt als iemand, die belangrijk is voor hen, doodgaat. Ook hun herinneringen aan de persoon kunnen er een plek in krijgen. Het is bestemd voor kinderen tot 12 jaar. Het is zowel in de gezinssituatie als op school bruikbaar.

Assisteren bij de uitvaart

Ook is het mogelijk dat de kinderen mij assisteren bij alles rondom de uitvaart, afgestemd op hun leeftijd. Dat kan echt van alles zijn. Zo is het ook mogelijk dat kinderen meegaan in de rouwauto, helpen met de bloemen, assisteren om de kist te begeleiden. Dit alles gaat natuurlijk in overleg met de ouders.

Heeft u vragen?

Neem contact op