0528 - 522 169

Opbaren

Er zijn verschillende mogelijkheden en plaatsen waar  u uw dierbare kunt opbaren: thuis, in een uitvaartcentrum of in een mortuarium. Het is ook mogelijk om eerst een paar dagen thuis op te baren en vervolgens over te plaatsen naar een uitvaartcentrum. Er kunnen diverse redenen zijn om deze keus te maken. Uitvaartzorg Drenthe kan u helpen om een goede keus te maken.

Thuisopbaring

Als u het prettig vindt dat uw dierbare in de dagen van afscheid nemen nog dichtbij is, kunt u er voor kiezen om hem of haar thuis op te baren. Zo kunt u in uw eigen vertrouwde omgeving in alle rust en op uw eigen manier afscheid nemen. U moet er wel rekening mee houden dat er veel mensen bij u over de vloer zullen komen om afscheid te komen nemen.

Als een overledene thuis wordt opgebaard kan dat in een bed, in een kist of op een opbaarplank. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een koeling.

Als uw dierbare op bed is opgebaard is dit minder afstandelijk dan in een kist. Voor kleine kinderen die geconfronteerd worden met een overleden persoon kan dit minder heftig zijn dan dat iemand in de kist ligt. Uw dierbare wordt op een later moment in de kist gelegd. Hierdoor heeft u ook meer tijd om een kist uit te zoeken. Dit is handig wanneer er een speciale of bijzondere kist moet komen. Wanneer iemand op bed is opgebaard komt er een koeling in het bed. Hier overheen komt een laken zodat de koeling niet te zien is.

In de kist

Als uw dierbare in een kist wordt opgebaard kijken we samen welke plek in huis het meest geschikt is om de kist neer te zetten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om door middel van kamerschermen een afgezonderd rustig plekje te creëren in de woonkamer. Wanneer iemand in de kist is opgebaard komt onder de kist een koeling. De kist staat samen met de koeling op schragen. Wij gebruiken meestal perspex schragen om de kist op te zetten.

Op een opbaarplank in een wade

De wijze van opbaren op een opbaarplank of draagbaar is identiek aan die van het opbaren in de kist. Door te werken met mooie wades en een draagbaar kan uw dierbare geheel in eigen stijl worden opgebaard. Een opbaarplank kan ook gebruikt worden als tijdelijke mogelijkheid als er een bijzondere of speciale kist moet komen en men niet de mogelijkheid heeft op bed te kunnen opbaren.

Opbaren in een uitvaartcentrum of mortuarium

U kunt er ook voor kiezen om uw dierbare op te baren in een uitvaartcentrum of mortuarium. Het ene uitvaartcentrum werkt met 24-uurs opbaarkamers en bij de andere zult u een afspraak moeten maken voor een rouwbezoek.

Opbaren in een uitvaartcentrum

Bij een 24-uurs opbaarkamer in een uitvaartcentrum krijgt u een toegangscode of een sleutel zodat u op ieder moment van de dag naar uw dierbare kunt om afscheid te nemen. Iedere code of sleutel is uniek zodat alleen u (en het uitvaartpersoneel) toegang heeft tot de opbaarkamer. De ruimte waar uw dierbare is opgebaard kan aangekleed worden met bloemen, kaarsen, foto’s of een ander persoonlijk voorwerp. Voor een vertrouwd gevoel kan er een eigen deken in de kist gelegd worden.

Opbaren in een mortuarium

Voor de kleinere mortuaria en uitvaartcentra moet er meestal een afspraak worden gemaakt met de beheerder voor een rouwbezoek.