0528 - 522 169

Plechtigheid en condoleance

Plechtigheid – Voordat iemand begraven of gecremeerd wordt vindt er vaak een plechtigheid plaats. Dit kan een dienst in een kerk zijn of een plechtigheid in de aula van het uitvaartcentrum of een plek naar uw eigen keuze. Tijdens een plechtigheid worden er meestal dingen verteld over de overledene. Vaak wordt er muziek gedraaid of gespeeld en er kunnen foto’s worden geprojecteerd.

Locatie van de plechtigheid

Naast dat u kunt kiezen voor de gebruikelijke locaties als kerk of uitvaartcentrum kunt u er ook voor kiezen om op een andere plek de plechtigheid plaats te laten vinden. Hierbij kunt u denken aan uw eigen huis of tuin, het plaatselijk restaurant of buurthuis, uw eigen bedrijf. Ook de invulling van de plechtigheid kan op elke gewenste manier vormgegeven worden. Het kan formeel, maar het kan ook informeel, het kan in besloten kring of juist met veel genodigden. Graag denk ik met u mee welke vorm van afscheid nemen het beste past bij u.

Spreker

Hoe wilt u herinnerd worden? Wie vertelt uw levensverhaal? Wie gaat er voor in de kerkdienst? De familie kan het levensverhaal schrijven en vertellen. Maar er zijn ook sprekers die dit kunnen overnemen. Uitvaartzorg Drenthe heeft contact met verschillende sprekers met diverse achtergronden. Misschien is er helemaal geen behoefte aan een spreker en kiest u ervoor om door middel van muziek te worden herinnerd.

Condoleance

Met een condoleance geeft u mensen de gelegenheid u te condoleren met het verlies van uw dierbaren. Een condoleance kan plaatsvinden op verschillende momenten. Het kan voor een uitvaartplechtigheid en begrafenis/crematie maar kan ook na afloop. Ook kan het plaatsvinden op een dag in het weekend of op een avond.

Een condoleance kan plaatsvinden in een uitvaartcentrum maar kan ook, net als de plechtigheid, heel goed op een alternatieve locatie. Dit kan met koffie en thee maar kan ook met uitgebreidere catering. Hierin is er veel mogelijk.

Tijdens de condoleance kunt u gebruik maken van een normaal condoleance-register, waarin de mensen die komen hun naam en adres kunnen noteren. U kunt er ook voor kiezen om een persoonlijke kaart met de rouwkaart mee te sturen. Op deze kaart kunnen mensen thuis in rust een persoonlijke boodschap of herinnering schrijven. De mensen kunnen deze kaart dan meenemen naar de condoleance of naar de uitvaart. U krijgt een bewaardoos om deze kaarten in te doen.